Nieuwsbrief maart 2015

---

VKB-congres

Op 18 april wordt weer het congres gehouden van de VKB (Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de PKN). Het VKB-congres is al jaren het meest complete evenement voor de kerkrentmeester. Op dit evenement, met als titel 'Kerk naar vermogen", kunt u in één dag veel informatie verkrijgen over de verschillende onderdelen van het beheer. Dit jaar staat het thema "geld" centraal. Er zijn lezingen, workshops, diverse stands en er is uiteraard volop ruimte om kennis uit te wisselen met collega-kerkrentmeesters. Ook voor beeld en geluid zijn er diverse leveranciers aanwezig om hun producten te laten zien.

---

In gesprek met: Engbert Freriks

Engbert Freriks uit Raalte is bij de LOK vrijwilliger techniek. Engbert: “De LOK heeft zeker een functie in kerkelijk Nederland. Als onafhankelijke vereniging is de LOK goed in staat om kerken te adviseren en te ondersteunen waar het gaat om kerktechnische zaken als geluid en in toenemende mate ook t.a.v. beeld en projectie apparatuur.”.

---

Technisch

Deze Maven is speciaal ontwikkeld voor KerkTV. Live uitzendingen in Full HD (1080p) kunnen worden gestart met 1 druk op de knop. Ook bij een bescheiden bandbreedte maakt de Maven van het HDMI of SDI signaal een stream in een hoge beeld- en geluidskwaliteit. De videostream kan voorzien worden van een overlay tekst en logo of andere afbeelding. Naast de videostream is er de mogelijkheid voor een extra audio-only stream, voor bijvoorbeeld luisteraars met een Lukas kastje. Beide streams kunnen direct opgenomen worden op een USB stick of harde schijf.

Uniek is de ingebouwde streaming server. Als u een glasvezel- of kabelverbinding heeft, dan kunt u zelf met de Maven de live uitzending streamen naar kijkers en luisteraars over de hele wereld, zonder een abonnement bij een streaming provider. Hiermee maakt u optimaal gebruik van uw glasvezel- of kabelverbinding en heeft u alles zelf in de hand.

De geschiktheid voor kerken blijkt verder uit: - eenvoudige bediening, instellingen zijn gescheiden van dagelijks gebruik, enkele preset-instellingen voor leveranciers van KerkTV, - kan zonder problemen met netspanning mee aan- en uitgeschakeld worden, - mogelijkheid voor integratie met knoppenpaneel (AMX)

---

Waarom er niet ‘twee kerkgebouwen per week’ zijn verdwenen 

In het jaar van het Religieus Erfgoed (2008) werd een mythe geboren. Op basis van toen geldende berekeningen was de conclusie dat er in de (toen) ‘komende tien jaar’ 1.200 kerkgebouwen hun deuren zouden moeten sluiten. Al gauw ging het gerucht rond dat er ‘twee kerkgebouwen per week’ zouden verdwijnen. Deze constatering had als enige grondslag dat 1.200 gedeeld door 10 neerkomt op 120 per jaar, en dus ‘twee per week’. Inmiddels zijn we zes jaar verder en is de conclusie dat het zo’n vaart niet is gelopen en kunnen we vaststellen dat er niet ‘twee kerkgebouwen per week’ zijn verdwenen. Hoe zit het dan met die kerkgebouwen en de getallen?

Lees meer... 

---

Ledennieuws

Uit een enquête en de discussies op het beam-forum blijkt dat beamteams zeer uiteenlopende software gebruiken voor het presenteren van de liturgie in kerkdiensten. Het lijkt erop, dat er geen softwarepakket is dat in zijn geheel tegemoet kan komen aan de wensen van de beamteams. 

lees meer