Nieuwsbrief oktober 2015

---

Theaterverlichting in de kerk 

Een kansel is een verhoogde plaats in de kerk van waaraf de voorganger spreekt. Begin deze eeuw heeft er een grote renovatie plaatsgevonden. De kansel is vervangen door een podium waarop ruimte is voor meer activiteiten. De verlichting moest aangepast worden. Lampen in het plafond werden bijvoorbeeld vervangen door 2 stuks lampen van elk 500 W, als algemene basisverlichting. De basisverlichting is te dimmen. In de toog van het podium werd verlichting aangebracht om de toog uit te lichten. Maar nu het probleem. Waar geen rekening mee is gehouden is dat de podiumverlichting teveel tegenlicht geeft. De kerkzaalverlichting kan dat niet compenseren met het zogenaamde frontlicht. Herkenbaar? Dan hier de oplossing: Om ondersteunend frontlicht te realiseren, worden er in de kerkzaal aan beide zijwanden een 3-tal conventionele theaterspots gemonteerd. Door middel van een bedienings¬paneel kunnen alle lampen apart aangestuurd (gedimd) worden. In de spots wordt niet gewerkt met gekleurde lampen, in elke spot zit een lamp die wit licht geeft. Kleuren worden gemaakt door een kleurfilter voor die lamp te schuiven, echter van kleurenfilters wordt geen gebruik gemaakt. Gebruik maken van LED- verlichting heeft een aanzienlijk lager energiegebruik.

Lees meer

---

In gesprek met: Gerald Werkman.

"Mijn naam is Gerald Werkman, opgegroeid op het Groningse land maar voor het werk, zo’n zeven jaar gelelden, de landerijen verruilt voor het Overijsselse. 

Bij de LOK ben ik webmaster. Op de website proberen we een informatiebron te zijn voor de mensen in de kerken die met kerktechniek te maken hebben. Hierbij willen we fungeren als vraagbaak, geven we voorlichting en adviseren wij. Ik verwacht dat kerktechniek binnen de kerken een steeds grotere rol krijgt. Ik ben het niet eens met de stelling dat de moderne technieken de mensen uit de kerk houden. Moderne techniek brengt mensen in de kerk juist weer dichter bij elkaar. Het goed kunnen meebeleven, voelen zit hem in de techniek in de kerkzaal."

---

Technisch 

Wellicht te groots voor uw kerkgebouw, maar het idee is wel goed en op kleine schaal wellicht bruikbaar in gebouwen waar de techniek elke week weer op- en afgebouwd moet worden. Generation Rental ontwikkelde in samenwerking met Session Productions Artiestenmanagement een nieuw decor en risers voor de band SESSION. Met dit materiaal worden toetsen en drums in uitklapbare flightcases vervoerd. De cases worden uitgepakt tot 2 rolbare risers en een trap. De voorzijden van deze elementen zijn individueel aan te sturen via DMX. De opbouw- en breektijd van de backline wordt hiermee drastisch verkort.

meer info 

---

Kerst-Special

De LPB (onze samenwerkingspartner) maakt speciale opnames voor een kerst-dvd. Een uniek concept: Er wordt een verteller omlijst met filmmuziek in kerststijl. Zowel de verteller als de muzikanten zijn in beeld in de Hypolytuskerk (Middelstum) aanwezig.

Het kwaliteitsniveau is uniek in relatie met het budget en uiteindelijke kostprijs van de film.

Het kerstverhaal is toegankelijk gemaakt  voor een brede doelgroep.

Om het product heen zal een website gemaakt worden waar je als je het product in bezit hebt ook toegang hebt tot de hoge kwaliteit beelden.

De LPB organiseert elk jaar een speciale kerst actie. Hiermee hebt u de mogelijkheid om zowel gemeenteleden als niet-gemeenteleden, denkt u eens aan de voedselbank, te verrassen. Een bijzondere manier om naastenliefde vorm te geven. De kerst-dvd 2015 is te bestellen voor slechts € 3,50 per stuk exclusief verzendkosten. Geef uw bestelling door via info@luisterpost.nl.

Producten van de LPB zijn in de eerste plaats bedoeld om kerkelijke betrokkenheid te vergroten. Daarnaast zijn ze geschikt als verdiepingsmateriaal voor onderwijs, bijbelstudieverenigingen en catechese. Kijk maar eens op www.luisterpost.nl.

Lees meer

---

Laat u inspireren

Demonstratie en workshop ochtend zaterdag 21 november

Schaapsound organiseert jaarlijks een aantal demonstraties waarin onderwerpen als spraak, muziek, HD KerkTV en projectie worden behandeld. Een aantal experts verzorgen workshops over grote muzieksystemen, digitale mengpanelen en theater verlichting.

Jan Bril van Het GeluidBuro behandelt de optimale samenwerking van zaalakoestiek en geluidsystemen. Edwin in 't Veld van Heuff BV zal een workshop geven over line array systemen, subwoofer opstellingen en het tunen/meten van geluidsystemen. Patrick Leijten van Full AVL geeft een workshop over podiumverlichting. Thijs Dullaart van Audio XL geeft een workshop over Soundcraft digitale mengtafels.

De toegang is gratis. De demonstraties vinden plaats van 9:30 tot 13:30 uur in de Grote zaal van de Basiliek in Veenendaal.