Nieuwsbrief februari 2017

---

De LOK zoekt beeldadviseur

Beeld wordt steeds belangrijker in kerkgebouwen en de aanvragen om advies nemen toe. Daarom zijn wij op zoek naar een beeldadviseur. Weet jij veel van projectors, lcd-schermen, camerasystemen en loop jij warm voor techniek? Dan is vrijwilliger worden bij de LOK iets voor jou! Je werkzaamheden bestaan uit: advies geven aan kerken over beeldsystemen; camera en/of projectie systemen, workshops ontwikkelen en geven aan beamteams en camerateams in kerken en website bijhouden; artikelen plaatsen over beeldsystemen en nieuwsberichten plaatsen. Meer informatie en contact.   

---

De LOK - Vraagbaak voor kerktechniek

Steeds meer kerken weten ons te vinden. Daarbij krijgen we heel wisselende vragen. Zo ook over kerken die lastig te verwarmen zijn. Dat geldt in het bijzonder voor monumentale kerken. De temperatuur waarbij de meeste bezoekers zich behaaglijk voelen, is vaak ongunstig voor het vochtgevoelige historische interieur, en de stookkosten lopen flink op. Het is de kunst een compromis te vinden in behaaglijkheid, behoud van het historisch erfgoed, en energiegebruik. De vraag was: “Is er bij u ook bekend wat de ervaringen zijn van infrarood stralingspanelen in kerkruimtes? Wij denken er over om voor in de kerk, podium en ca 7 meter daarvoor, infrarood te gebruiken voor snelle verwarming door de week. Hier oefenen dan 2 of 3 koren. De bestaande installatie heeft veel te lange tijd nodig om de gehele kerk op een redelijke temperatuur te brengen”. Natuurlijk heeft de LOK meegedacht met de vraagsteller en is passend materiaal bij elkaar gezocht waar de betreffende kerk verder mee kon. 

---

Kerkenbeurs Nederland 2017

Sinds jaar en dag is 'Beeld & Geluid' een vast en populair onderwerp op de Kerkenbeurs. Over maar weinig zaken is zoveel te doen als over het geluid in de kerk! Technische vooruitgang biedt moderne en betaalbare oplossingen voor uiteenlopende problemen op dit gebied. Sinds de introductie in 2009 tijdens de beurs is KerkTV daar bijgekomen. Langzaam maar zeker groeit het aantal ouderen dat niet in staat is (altijd) naar de kerk te gaan. Daarmee groeit ook de vraag naar technische oplossingen voor het beeld en geluid van de kerkdienst thuis. Op zaterdag 18 maart 2017 staan tijdens de Kerkenbeurs deze presentaties en workshops over Thema Beeld & Geluid gepland. De kerkenbeurs wordt gehouden op 17-18 maart 2017 in de Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie.

Meer nieuws over de workshops op beide dagen.

---

Auteursrechten

Vandaag de dag is er op internet een ruime keuze te vinden in hulpmiddelen die de kerkdiensten kunnen ondersteunen. Dat er vaak auteursrechten op deze media zitten, wordt wel eens over het hoofd gezien. Tijdens de kerkdiensten worden er steeds meer verschillende media gebruikt. Je kunt hierbij denken aan afbeeldingen als ondersteuning van een preek of presentatie en het bekijken of beluisteren van filmpjes of muziek. Om er zeker van te zijn dat de gebruikte middelen auteursrechten-vrij zijn, zijn er websites waar afbeeldingen en video’s rechten-vrij worden aangeboden. Op Opkijken.nl staat een overzicht met websites waar deze afbeeldingen en video’s onder andere te vinden zijn.

Bekijk meer informatie over licenties en juridische aspecten

Misschien heeft u vragen, opmerkingen of tips. Dan hopen we van u te horen! En u kunt ons altijd mailen.

Neem contact op met de LOK

---

Leden nieuws

In de maand mei wordt de algemene ledenvergadering gehouden. Deze zal zoals gewoonlijk in de Opstandingskerk in De Bilt plaatsvinden. De uitnodiging volgt nog. Agenda punten voor deze vergadering kunt u vanaf nu aandragen, bij voorkeur per email. Neem daarvoor contact op met de LOK. 

---