Nieuwsbrief nov. 2017

---

De LOK Workshop Kosters

Een koster (Latijn custos = bewaker) in Kerklatijn ook sacrista geheten, is een persoon die belast is met de zorg voor het kerkgebouw en het klaarzetten van de verschillende voorwerpen voor de liturgische eredienst. De koster heeft dan ook een belangrijke rol in kennis van de vele aspecten van beeld en geluid binnen een kerk. Daarom organiseert de LOK een workshop voor kosters. Ook andere betrokkenen en vrijwilligers zijn welkom om deel te nemen aan deze waardevolle en interactieve workshop. 

Meer informatie en aanmelding

---

Open Kerken Brabant 

Open Kerkendag Brabant is een initiatief om op 26 november zoveel mogelijk kerken geopend te hebben voor een (breed) publiek. Zowel katholieke en protestante als herbestemde kerken. Het doel is om meer mensen kennis te laten maken met Brabantse kerkgebouwen, zodat uiteindelijk meer mensen gaan nadenken over de toekomst ervan. Het streven is daarom niet alleen dat alle kerken zijn geopend, maar dat er ook culturele activiteiten worden aangeboden zoals rondleidingen, tentoonstellingen, muziekuitvoeringen etc. Informatie en het programma vindt u op de site http://www.openkerkenbrabant.nl/programma/

---

‘Live-oplossing’ door LiveBeamer

Met LiveBeamer kunt u beamerbeelden online delen, in combinatie met geluid. LiveBeamer maakt het mogelijk om vanuit huis te luisteren en ook mee te kijken met de beelden die in de kerk, op de beamer, vertoond worden. Zo heeft de kijker thuis nog meer het idee bij de kerkdienst aanwezig te zijn. Daarbij is het ook mogelijk om in de kerk, op bijvoorbeeld een tablet of smartphone, mee te kijken met de beelden en worden de beamerbeelden ook goed zichtbaar voor mensen die het beamerscherm in de kerk niet goed kunnen zien.

Lees meer over LiveBeamer

---

Pictogrammen en afbeeldingen

Voor het beamen in de kerk ben je in de eerste plaats bezig met de inhoud: wat is de liturgie en welke Bijbelteksten, psalmen en liederen moet ik presenteren? Maar de vorm van de presentatie vraagt ook aandacht. Een afbeelding versterkt wat u zegt! Maar dat het heel makkelijk is om plaatjes van internet te downloaden, betekent niet dat u ze ook altijd mag gebruiken. Het is wel uitkijken met auteursrecht op afbeeldingen. Ook het in het openbaar vertonen van een (kopie van een) afbeelding is inbreuk op het auteursrecht. U vindt op de site Opkijken een overzicht van websites waar rechtenvrije afbeeldingen / video's op staan én tips voor het maken van een heldere presentatie.

---

Leden nieuws

Weet waar u terecht kan en krijgt advies wat u moet doen als het gaat om audio- en videotechniek in kerkgebouwen. En u bent enthousiast over de LOK en wilt deze kennis best delen met anderen die net als u baadt kunnen hebben bij deze LOK-diensten. Daarom heeft De LOK flyers klaarliggen voor u, zodat u deze flyers kunt bestellen en uitdelen. De LOK is blij met meer naamsbekendheid want dan kan iedereen van haar diensten gebruik maken. Dank u wel!  

Neem contact op met: De LOK. 

---