Nieuwsbrief februari 2015

---

Kerk en Gemeente - landelijke vakbeurs voor kerken

De vijfde editie van de landelijke vakbeurs voor kerken "Kerk & Gemeente" wordt op 20 en 21 maart 2015 in de Jaarbeurs Utrecht gehouden. De vakbeurs is interessant voor beheerders, bestuurders, kerkenraden, pastoors en dominees. Dit jaar heeft Kerk & Gemeente sterk ingezet op een uitstekend en relevant workshopprogramma. Daaronder ook veel over kerktechniek: ondertiteling voor doven, oplossingen voor akoestiek, onderhoud technische installaties, mogelijkheden kerktelevisie en beamergebruik in de kerk. Genoeg reden voor techneuten om naar toe te gaan en van de laatste ontwikkelingen op de hoogte gebracht te worden.

---

In gesprek met: Bernhard Jonker

Bernhard Jonker uit Dalfsen is de bureaucoördinator op het verenigingsbureau van de LOK. Omdat de LOK maar een heel beperkt budget heeft en ook nadrukkelijk zich onafhankelijk wil opstellen moet er heel efficiënt gewerkt worden. Zowel vrijwilligers, bestuursleden, kerken alsook leveranciers bestoken hem dus met vragen. Bernhard: “Mensen bezoeken een kerk vanwege hun emotie in geloof en religie. Ze willen daar toegerust worden en warmte beleven. Als een geluidsinstallatie dan niet goed is, frustreert dat. De techniek moet niet de oorzaak zijn van die frustratie. Dat hoeft ook niet, als het maar op de goede wijze geïnstalleerd en ingezet wordt. Voor de LOK ben ik de coördinator van het verenigingsbureau”.

---

Technisch

Naast de grotere aanbieders als kerkomroep.nl en kerkdienstgemist.nl maken ook meerdere kerken gebruik van Luisterkerk. Al ruim 5 jaar biedt Luisterkerk gratis videostreaming aan voor kerken. Afgelopen zomer werd een nieuwe website gelanceerd: kerkdienstmeebeleven.nu. Meekijken is daardoor ook beschikbaar op mobiele apparaten. Ook nu blijft de dienst gratis. Zowel de deelnemende kerken als de kijkers betalen hiervoor dus geen abonnementskosten. Uiteraard maakt kerkdienstmeebeleven.nu wel kosten om de uitzendingen technisch mogelijk te maken. De site is ook vrij van reclame.

---

Kerk en duurzaamheid 

In het vorig artikel over duurzaam/ duurzaamheid is duidelijk gemaakt  dat duurzaamheid meer is dan alleen maar energiebesparing.  Dat is beeldend weergegeven in een 7-tal “plaatjes”. Verschil­len­de beoordelingsmethodieken om de duur­zaam­heids­prestatie van nieuwe en bestaande gebouwen te  bepalen zijn ontwikkeld. De meeste hiervan volgen een systeem waar­mee, voor de gedefinieerde aandachtspunten (i) landgebruik, (ii) water, (iii) energie, (iv) gezondheid, (v) materialen, (vi) afval, (vii) transport en (viii) management, punten (z.g. credits) valt te scoren. Het totaal aantal punten is bepalend voor de mate van duurzaamheid van het gebouw. Als voor­beeld  is aangegeven dat een gebouw  het predikaat zilver, goud of platina kan behalen. 

Lees meer... 

---

Ledennieuws

In veel kerkgebouwen wordt er gebruik gemaakt van een beamer tijdens vieringen en bijeenkomsten. De website Opkijken.nl heeft een beamerportal dat bedoeld is om het gebruik van de beamer in de kerk te ondersteunen. Op dit moment bestaat het portal uit twee onderdelen: De beamteamwiki en het beamteamforum. In de beamteamwiki vindt u artikelen over onderwerpen die een belangrijke rol spelen bij het beamen in de kerk. In het beamteamforum hebben beamteams, multimediateams en andere beamergebruikers de ruimte om met elkaar te overleggen. Heeft u een vraag, of wilt u juist informatie of ervaringen delen, dan kan dat daar. 

Naar beamteamwiki Opkijken.nl