KERKTELEFOONNIEUWS MAART 2005:

Uitrol kerktelefonie door sIKN

Oproep vrijwilligers Op 19 maart aanstaande vindt er voor de vrijwilligers van sIKN een speciale instructiedag plaats. Deze dag staat in het teken van de uitrol van de kabeloplossing en het installeren van intranetoplossingen bij kerken.
Nu werken er ongeveer 50 vrijwilligers bij de sIKN, die zich met veel enthousiasme inzetten voor de stichting op het gebied van advisering, techniek, levering en installatie. Deze inzet van de vrijwilligers maakt zichtbaar dat de sIKN voor de kerken werkt, maar dat het ook door de kerken wordt gerealiseerd. Het bestuur is erg dankbaar voor de inzet van de vrijwilligers, die hun professionele kwaliteiten voor de stichting inzetten. Geïnteresseerden voor een vrijwilligersfunctie kunnen informatie vinden op de website www.sikn.nl.

Intranet
De intranet oplossing kan op dit moment een succes genoemd worden. Per maand nemen ongeveer 20 kerken een intranet-oplossing van sIKN af. De gemiddelde levertijd is 2 maanden.
Het beheer van de intranetoplossing gebeurt nu nog volledig door het bedrijfsbureau, maar het is de bedoeling om het beheer van deze oplossing te decentraliseren naar de kerkbeheerders. Dit betekent dat dan op lokaal niveau verhuizingen van apparatuur kunnen worden gedaan en eveneens het in gebruik stellen van ontvangers, ten behoeve van mensen die tijdelijk niet mobiel zijn. Ook eenvoudige storingen kunnen hierdoor decentraal worden opgelost.

Ether
Op 15 februari zijn de frequenties voor de ether door het Agentschap Telecom uitgereikt aan de kerken die hiervoor een aanvraag hebben ingediend en de levering van de Ether-oplossing is in volle gang. De uitrol loopt naar tevredenheid. In de grensgebieden met België en Duitsland zijn nog afstemmingsperikelen, welke naar verwachting over enige tijd zullen zijn opgelost.

CAI
Na een succesvolle proef in het Essent-gebied is de uitrol van de kabeloplossing thans van start maar nog in een voorbereidende fase. Momenteeel draait een testopstelling van de Istreme-oplossing bij de technische commissie in Boskoop en de testen zijn momenteel goed. Dit betekent dat aan de verdere uitrol wordt vormgegeven. Dat gebeurt enerzijds door instructie van de vrijwilligers op 19 maart a.s. over de kabeloplossing.
Anderszijds wordt in maart contact gezocht met de kerken in Zwolle en omstreken, voor het nader af te spreken uitrolschema. In juni zal de aansluiting op de kabel in het Essent-gebied een feit zijn. Voor UPC richten we de uitrol op september en voor de uitrol van de Orbitron-oplossing via het Casema-netwerk is de verwachting dat deze in het najaar 2005 beschikbaar.

Annet Akkerma
Hoofd bedrijfsbureau
aakkerma@sikn.nl