LOK-actueel juni 2006:

Van de bestuurstafel.

Zoals u wel gemerkt heeft, is de naam van ons kwartaalblad veranderd. In het kader van de discussie rondom de toekomst kwam al snel de vraag naar voren of kerken ons niet teveel zagen als ondersteuning bij de traditionele kerktelefoon. Dit is beslist niet zo, de LOK kan meer voor u betekenen. We concludeerden als bestuur dat we dan in ieder geval de naam van ons blad moesten veranderen en dat is dan ook met ingang van dit nummer gebeurd. Onze naam zullen we niet zo snel veranderen, immers de LOK is bij velen ingeburgerd en om nu geld uit te geven om de statuten door een notaris te laten aanpassen, vinden we als bestuur op dit moment een stap te ver.
Het bestuur kijkt terug op een goede Algemene Ledenvergadering. Er waren minder leden dan we de laatste jaren gewend waren maar zij die er waren, hadden veel aandacht voor hetgeen er gespresenteerd werd. Ook de leveranciers hebben aangegeven dat ze nu ruim de tijd hebben gehad om iedereen, die er om vroeg, van informatie te voozien.Dat velen er niet waren zien wij als teken dat u er alle vertrouwen in heeft dat wij uw belangen op de juiste wijze behartigen.
Het was natuurlijk wel een memorabele vergadering waarin we afscheid hebben genomen van twee mensen die heel veel jaren veel energie gestoken hebben in de LOK, de heren Joop Wouda en Vincent Polman. Twee mensen die een duidelijke stempel hebben gedrukt in de jaren dat de LOK nu bestaat. Joop Wouda 20 jaar en Vincent Polman 18 jaar. In dit blad leest u wat Joop Wouda bij zijn afscheid heeft gezegd tegen de aanwezigen. Gelukkig hebben we al wel een nieuwe penningmeester­/ledenadministrateur in de heer Bert Rozendaal. Hij werd met applaus welkom geheten in het bestuur. Het ziet er nu naar uit dat er ook een opvolger is gevonden voor de heer Vincent Polman. Het bestuur hoopt de komende tijd met hem kennis te maken en hij zal zich de komende maanden oriënteren op de LOK. Ik hoop dat hij volgend jaar op de ALV gekozen zal worden in het bestuur.
Op de ALV heb ik ook aangegeven wat wij als bestuur zien als toekomst voor de LOK. Wat onze aspiraties zijn voor de komende jaren. Dit kan echter niet zonder aanvulling met de nodige mensen. Er zullen in het komende half jaar zeker zes mensen nodig zijn als aanvulling in het bestuur. Ik roep u daarom met klem op om u beschikbaar te stellen of in uw directe omgeving te zoeken naar iemand die dit mogelijk zou kunnen doen. Als het niet lukt dan heeft dat consequenties voor de LOK. Duidelijk is dat we onze ambities dan naar beneden bij moeten stellen en dat zou jammer zijn. Met name dan voor de luisteraars en kerktelefoon in de toekomst. We constateren dat er ook kerken zijn waar men stopt met het aanbieden van kerktelefoon. Dit is jammer want als men er eenmaal mee gestopt is dan is het heel moeilijk om het weer op poten te zetten. Vindt dan maar weer eens mensen die zich daarvoor willen inspannen.
Naar aanleiding van diverse vragen is het bestuur de afgelopen tijd ook op bezoek geweest bij het Agentschap Telecom. U leest daar in dit nummer meer over. Wat in het gesprek wel naar voren kwam is dat de zender nog wel eens ten onrechte aan staat. We hebben dit ook al geconstateerd bij internet en kabel. In veel kerken gaat de zender aan, als de geluidsinstallatie wordt ingeschakeld. We constateren dat dit in die situaties gebeurt door de koster als hij op zondagmorgen de kerk binnen komt en dus ruim voor aanvang van de kerkdienst. Kan hij dat in ieder geval niet meer vergeten. U kunt dan uitgebreid horen, hoe de bezoekers van de dienst binnenkomen en elkaar verwelkomen. Ook op andere dagen kun je horen dat de koster een cd opzet terwijl hij aan het opruimen is in de kerk. In het geval van de ether mag dit niet en in alle andere situaties is het onverstandig. In de vergunning van de ethet wordt duidelijk aangegeven dat de zender niet onnodig aan mag staan. U zult hiervoor dus een voorziening moeten treffen. Wij verzoeken u hier de komende tijd eens aandacht te besteden en na te gaan of dit bij u in de kerk het geval is.
Rest mij nog u een hele fijne vakantie toe te wensen en ik hoop dat velen van u serieus zullen overwegen om het bestuur van de LOK te komen ondersteunen. Wij zitten met smart op u te wachten.

Jan Huls