LOK-actueel juni 2006:

Verslag van de
Algemene Ledenvergadering
van de Landelijke Organisatie Kerktelefoon.


Gehouden op zaterdag 1 april 2006 te Amersfoort.



1. Opening
De voorzitter, de heer Jan Huls opent rond 10.30 de vergadering met het lezen van een gedeelte uit Prediker 4 vanaf vers 7, in de NBV. In zijn openingswoord staat hij alvast stil bij het thema van deze dag “De LOK, 10 jaar vooruit!” Hij constateert dat ± 800 leden het volste vertrouwen in het bestuur hebben en in het gevoerde en te voeren beleid, anders waren ze vandaag op de vergadering geweest.
Vervolgens worden ook een welkom toegeroepen aan oud-bestuursleden, de heren Wim Driessens, Bert Klik en Eltjo Havinga.

2. Mededelingen
Er is een tweetal mededelingen terzake verhindering: het oud-bestuurslid de heer Andries Visser en het bestuurslid, de heer Johan Slotboom. Verder deelt de voorzitter mee dat aan de agenda na punt 6 een extra punt wordt toegevoegd. Dit betreft een punt wat verzorgd wordt door mevrouw Annet Akkerma en de heer Marinus Doornenbal waarin zij de stand van zaken bij en rond sIKN weergeven.

3. Van de Secretaris
Het verslag van de Algemene ledenvergadering 2005 en het jaarverslag over 2005 worden zonder op- of aanmerkingen onder dankzegging goedgekeurd.

Bij dit punt wordt door de heer Huls ingegaan op een gesprek wat zeer recent tussen een afvaardiging van LOK en het Agentschap Telecom heeft plaatsgevonden. Dit naar aanleiding van diverse problemen bij kerken die via de ether zijn gaan uitzenden. In dit gesprek is naar voren gekomen dat er geen omroepactiviteiten mogen plaats vinden. Omroepactiviteiten vinden plaats wanneer buiten het eigen gebruik een radiozender wordt doorgeschakeld, wanneer verzoekprogramma's worden uitgezonden waarbij gebruik gemaakt wordt van muziek van geluidsdragers of wanneer men de zender na de dienst niet uitschakelt.
Uitzendingen van kerkdiensten, samenkomsten van de zondagsschool, de gemeenteavond of een kerkconcert van een koor vormen geen probleem.
In het nationaal frequentieplan wordt daarom ook niet zonder reden gesproken over kerktelefoon via de ether, dit om verwarring rondom het begrip omroep te voorkomen. Wanneer deze begrippen door elkaar worden gehaald ontstaan veel problemen.
Bovenstaande is “voer voor juristen” wanneer het gaat om de exacte afbakening van wat wel kan en niet kan. De LOK heeft het standpunt ingenomen hierover geen proefproces te beginnen omdat het een geldverslindende bezigheid is en de uitkomst lang niet voorspelbaar is. Het zou immers zo maar kunnen dat het gevolg van zo'n proces is dat er nog minder mogelijk zal zijn dan nu het geval is.
Kerken die via de ether uitzenden zijn in hun mogelijkheden enigszins beperkt omdat alle andere vormen van kerktelefoon deze problemen niet kennen. Wel is het zo dat bij uitzending van geluidsdragers BUMA/STEMRA rechten verschuldigd zijn.
Er wordt opgemerkt dat sommige kerken die via de ether uitzenden enthousiast zijn, terwijl anderen teleurgesteld zijn. Hierin speelt ook een rol dat door leveranciers niet altijd volledige voorlichting is gegeven. De apparatuur op zich vertoont weinig problemen.

4. Van de Penningmeester
Het betreft het financieel verslag over 2005; het verslag van de kascontrolecommissie over 2005 ; de begroting 2006 en de vaststelling van de contributie voor 2007.
De penningmeester was voor de vergadering ruim op tijd aanwezig om eventuele vragen te beantwoorde. Die waren er niet. Ook nu zijn er geen vragen uit de zaal zodat het financieel jaarverslag 2005 hiermee wordt vast gesteld.
De voorzitter leest het verslag van de kascontrolecommissie voor. Alles is in orde bevonden en zij stellen voor de penningmeester decharge voor het gevoerde beleid te verlenen. De voorzitter verzoekt de leden hiermee in te stemmen. Dit wordt met applaus door de leden onderschreven.
De begroting 2006, hierover wordt de vraag gesteld betreffende de vergaderkosten: wordt er in de toekomst minder vergaderd? Omdat de begrote kosten lager zijn dan de kosten 2005. Het antwoord is dat de kosten van de Schakel te Nijkerk waar vorig jaar de ALV is gehouden en een aantal bestuursvergaderingen hebben plaatsgevonden, aanmerkelijk duurder is dan de Kandelaar. Omdat we dit jaar hopen alle vergaderingen weer in de Kandelaar te kunnen houden is het begrote bedrag lager dan de werkelijke kosten in het afgelopen jaar. Verder zijn er geen vragen meer en wordt de begroting vast gesteld.
Contributie 2007: het bestuur stelt voor om de contributie te handhaven op € 25,00 per jaar. Wel wordt gememoreerd dat we te maken hebben met een voorzichtige terugloop van het ledenaantal. Desondanks is er geen contributieverhoging. Hiertegen zijn geen bezwaren en wordt de contributie vervolgens vastgesteld.

5. Bestuursverkiezing
De heren Vincent Polman en Joop Wouda hebben aangegeven hun functies in het bestuur te willen neerleggen. Voor de heer Polman als vertegenwoordiger van de RK kerken is nog geen opvolger gevonden. Voor de heer Wouda, penningmeester/ledenadministrateur is door het bestuur de heer B.N. (Bert) Rozendaal te Nijkerk bereid gevonden bestuurslid te worden en de taken van de heer Wouda over te nemen. Allereerst wordt afscheid genomen van de heren Polman en Wouda.
Vincent Polman wordt door de voorzitter uitvoerig bedankt voor zijn inzet binnen het bestuur namens de RK kerken. De voorzitter memoreert dat Vincent Polman in het bestuur is gekomen om ook de belangen van de RK kerken te behartigen. Hij constateert dat de heer Polman veel aandacht heeft besteed aan kerktelefoon en daarbij niet speciaal het RK karakter heeft benadrukt. Ook was Vincent Polman vanaf het begin namens de LOK bestuurslid bij sIKN en ook hier heeft hij zich op goede wijze ingezet voor de belangen van de kerktelefoonluisteraars. Hem wordt een dinercheque en een boeket bloemen aangeboden.



De heer Wouda lid van het bestuur sinds 1986 wordt eveneens uitvoerig bedankt voor zijn werkzaamheden voor de LOK. De voorzitter memoreert in deze de florissante positie waarin de vereniging in de afgelopen 20 jaar is gaan verkeren. In 1986 was er nog sprake van een lening van ƒ 200,-, terwijl er anno 2006 sprake is van een verstrekte lening van € 20.000,- aan sIKN. Er is wat gebeurd in financieel opzicht in 20 jaar tijd. Opmerkelijk is dat zonder dat dit bekend was, de voorzitter bij de opening van de vergadering een bijbelgedeelte heeft gekozen waarin de trouwtekst van de fam. Wouda staat. Ook mevrouw Wouda wordt in dit afscheid betrokken. Zij was door de jaren de stille kracht op de achtergrond die haar man heeft geholpen in tal van zaken. Als dank voor het vele werk wat is verzet ontvangt de heer Wouda eveneens een dinercheque en mevrouw Wouda het boeket bloemen.
In zijn dankwoord laat de heer Wouda nog even 20 jaar LOK de revue passeren. Het was een periode met hoogtepunten maar ook met dieptepunten. Echter er was steeds de mogelijkheid om door te gaan hoewel soms tegen de stroom in.

Hierna volgt de bestuursverkiezing. Door de leden wordt geen bezwaar gemaakt tegen de enkelvoudige kandidaatstelling. Ook zijn er geen tegenkandidaten ingediend. Op vraag van de voorzitter wordt de heer Rozendaal met acclamatie gekozen tot bestuurslid van de LOK. In de functie van penningmeester/ledenadministrateur. De heer Huls brengt opnieuw het aantal nog openstaande bestuursfuncties onder de aandacht.

6. Rondvraag huishoudelijk gedeelte
Hier wordt geen gebruik van gemaakt.

De voorzitter sluit hierna het huishoudelijke gedeelte.