LOK-actueel DECEMBER 2007

Als rayonvertegenwoordiger zijn wij altijd geinteresserd in het probleem van Uw kerk

Kerkgebouwen onderscheiden zich van uiterlijk, maar ook van binnen is er een enorme verscheidenheid aan inrichting. Iedere kerk kent ook zijn eigen, kleine of grote problemen. Dat kan variëren van een krakende deur tot een steeds weer terugkerende vochtige plek op een muur. Het zou te vervoeren om hier nog dieper op in te gaan, omdat je ellenlange lijsten zou kunnen opvoeren met gebreken.

Het vreemde is dat bijna alle kerkgangers zo gelaten zijn als het gaat om een materieel of technisch probleem van de eigen kerk. Nee, dan moet je eens kijken als er thuis iets niet in orde is. Bouwverenigingen en aannemers kunnen er gek van worden. Natuurlijk, als het licht uitvalt, zit je meteen om het hand. Een niet werkende CV ketel (zeker in deze tijd van het jaar) moet binnen een paar uur weer werken. Dit heeft alles te maken met leefcomfort.

Nu toch weer even terug naar een kerk. Ook daar zijn heel wat aspecten die te maken hebben met comfort. Slecht zittende stoelen of banken en een té koude kerk,

scoren heel hoog. Ook een slechte verlichting en last van de zon, wordt een koster aangewreven. Moet ik mijn woorden dan terug nemen, dat bijna alle kerkgangers zo gelaten zijn?

Nou nee. Kijk, je kunt niet alles over één kam scheren, want er zijn gelukkig mensen die wel reageren. Het verschil zit hem vaak in een persoonlijk probleem tegenover een gemeenschappelijk probleem. Een slecht zittende stoel of een ijskoude kerk wordt ervaren als een persoonlijk probleem. 

Dat bijvoorbeeld een luidspreker in de verkeerde richting is gemonteerd, of dat het geluid in een kerk slecht te verstaan is, zou je een gemeenschappelijk probleem kunnen noemen. Let wel: “”Zou je”” staat er geschreven. Maar het wordt niet eens opgemerkt, laat staan dat kerkgangers het als een probleem ervaren. Daar zit het hem juist in.

Hoe komt dat nu eigenlijk  ?????

Om de spanning er op te houden zou je kunnen zeggen “”wordt vervolgd”” maar dat is niet mijn stijl.

Ze zeggen wel eens  “”leven”” is een ontdekkingstocht van je geboorte tot je dood.

Want om op voorgaande vraag antwoord te vinden, kom je weer terecht bij het gewenste comfort. Als je dus wekelijks of regelmatig naar je eigen kerk gaat om te verstaan wat er wordt gezegd, is het maar net hoe hoog je de lat wilt leggen. Ga je er vanuit dat het geluid in uw kerk altijd al zo geweest is en dat het waarschijnlijk niet anders zal kunnen, dan is dat uw standpunt, maar u slaat de plank helemaal mis. Kerkgangers gedragen zich waarschijnlijk zo gelaten in een kerk omdat een algemeen comfort probleem hen niet persoonlijk treft. Men stelt wel eisen aan zitplaats comfort, aan temperatuur comfort en de verlichting op het psalmboek moet ook in orde zijn, maar het geluid in de kerk????

Als rayonvertegenwoordigers zitten we daarmee. Wij van het LOK weten dat er juist héél véél problemen zijn met het geluid in kerken. Vaak vinden kerkbesturen het ook wel best, want er zijn nagenoeg geen klachten over het geluid. Een beetje rondzingen of galm of kraken, nou ja dat heb je nu eenmaal gauw in een kerk hé ?

Met uw permissie, we gaan nog even naar het basis-uitgangspunt. Kerkgangers willen / gaan naar een kerk, om woorden te verstaan die door een spreker worden uitgesproken. Maar kunt u ook werkelijk alles verstaan? Het is een gegeven dat bij iedereen boven de 60 jaar, er sprake is van gehoorverlies in meer of mindere mate.

Parochies en kerkelijke gemeenten laten pastors, dominees of voorgangers een behoorlijk jaarsalaris verdienen, om iedere week weer iets mee te krijgen dat in de kerk wordt uitgesproken. Het is toch frustrerend voor een voorganger dat zijn uitgesproken woorden niet allemaal worden verstaan? De gedachten dwalen af en luisteren, als je zo nu en dan woorden mist, is vreselijk vermoeiend.

Als je bij het ouder worden wat minder goed kunt zien, begin je vaak met een leesbrilletje van de Hema voor 2,75. Wanneer je later bij een opticien terecht komt en een bril voor afstand en biofocaal nodig hebt, slaakt men vaak de kreet:

“”Dit had ik jaren eerder moeten doen”“  In de kerk gaat het net zo.

Kerkbesturen, leden van commissies die te maken hebben met het geluid, kosters en een ieder die eens kritisch wil luisteren, wij doen een dringend beroep op u.

Wilt u zich realiseren, dat u kerkgangers, slechthorenden, luisteraars thuis (kerkradio) en bij het maken van opnamen, ernstig tekort kunt doen door uw geluidsproblemen in uw kerk maar te laten voortduren?

U hoeft niet technisch te zijn en u hoeft niets op te schrijven. Het zou al geweldig zijn als u via de geëigende weg binnen uw kerk, signaleert en er op toeziet dat een beroep op de LOK wordt gedaan. Als het balletje eerst maar rolt dan komt de rest ook wel goed.

Niet allemaal tegelijk en op de zelfde avond bellen hoor!

Jan de Vries