LOK-actueel MAART 2008

Kerktelefoon in Verzorgingstehuis (VZT)

De VZT-oplossing van sIKN

Stichting Intermediair Kerktelefonie Nederland (sIKN) en haar operationele partner DCT Net zorgen ervoor dat het goede geluid vanuit de kerk ook bij de thuisgemeente gehoord kan worden. Gemeenteleden en parochianen die diensten en vieringen niet meer fysiek kunnen bijwonen, kunnen nu door middel van techniek toch de diensten en vieringen meebeleven op het moment dat de dienst of viering daadwerkelijk plaatsvindt.

Bij de oprichting van sIKN was het doel de luisteraars thuis de diensten en vieringen te laten meebeleven. Door het leveren van de oplossing via telefonie, DSL en kabel aan de kerken en luisteraars, werd de vraag uit de verzorgingshuizen echter ook steeds luider. Luisteraars die gewend waren om thuis naar hun eigen kerk te kunnen luisteren, wilden dat ook graag als zij naar een verzorgingshuis verhuisden. Alhoewel daar vanzelfsprekend ook de oplossingen via telefonie, DSL en kabel geleverd kon worden, bleek de beheerder van een verzorgingshuis daar niet altijd blij mee te zijn. Zijn schaarse verbindingen (bandbreedte, telefoonlijnen) werden nu ’s zondags continue bezet gehouden.

Er is door sIKN dan ook gezocht naar een oplossing die gebruik maakt van het in een verzorgingshuis aanwezige audio- en/of videonetwerk en die is zowel gevonden als succesvol gebleken. Door gebruik te maken van speciaal voor dat doel doorontwikkelde luisterapparatuur, wordt het geluid vanuit de kerk doorgezonden via het interne kabel- of radionetwerk van het verzorgingstehuis naar de bewoner. Met behulp van de reeds aanwezige apparatuur (radio, tv) waar de bewoner en luisteraar mee vertrouwd is, kan er dan gewoon geluisterd worden naar de uitzending.

Deze oplossing wordt reeds vanaf 2006 aangeboden maar is eerst op voorzichtige wijze uitgeleverd. Immers, er wordt een koppeling gemaakt met het netwerk van een derde partij (het verzorgingshuis) en door de koppeling mag er op geen enkele manier verstoring plaats kunnen vinden. Tevens moest de oplossing werken zonder dat een beheerder in het verzorgingshuis daar elke zondag een actie voor moet ondernemen. In de loop van 2007 is de apparatuur verder uitontwikkeld, grondig getest en bij verzorgingshuizen geplaatst.

Nadere uitleg Verzorgingshuisoplossing

De meeste verzorgingshuizen beschikken over een ‘eigen’ intern radio- of kabelnetwerk. In de technische ruimte van een verzorgingshuis wordt de koppeling gemaakt tussen de openbare netwerken (radio en TV) het interne netwerk. Om kerktelefonie in het verzorgingshuis aan te sluiten, wordt een verzorgingshuisontvanger aangesloten op dit interne netwerk en zodra de kerk start met uitzenden, wordt het signaal ook naar het verzorgingshuis gezonden. De luisteraars in het verzorgingshuis kunnen direct naar de dienst of viering luisteren via de hen bekende en vertrouwde ‘eigen’ radio of TV. Hierdoor heeft u een eenvoudig te onderhouden systeem voor een relatief grote groep gebruikers.

In het verzorgingshuis zijn twee manieren van geluid- en audiodistributie te onderscheiden:

-                Intern (radio-)systeem dat uitsluitend gebruikt wordt voor geluiddoorgifte.

-                Intern kabelnetwerk (technisch gelijk aan het ‘openbare’ kabelnetwerk) waarbij in de technische ruimte van het verzorgingshuis het ‘openbare’ kabelsignaal versterkt wordt en doorgegeven wordt aan alle kamers/aanleunwoningen, voor zowel beeld als geluid.

Ook voor de aansluiting van het verzorgingshuis op het systeem van kerktelefoon zijn twee manieren te onderscheiden:

-          Het verzorgingshuis beschikt over een internetverbinding (ADSL)

-          Het verzorgingshuis beschikt over een kabelverbinding met de kabelleverancier

In alle gevallen kunnen sIKN en DCT Net een passende aansluiting leveren. Met de beheerder van het verzorgingshuis zal besproken moeten worden welke mogelijkheden binnen zijn verzorgingshuis beschikbaar zijn. Bij de kerk behoeft vanzelfsprekend geen enkele aanpassing te worden uitgevoerd. De uitzendingen vinden plaats zoals altijd maar met die wijziging dat nu ook luisteraars in het verzorgingshuis de dienst of viering kunnen meebeleven.

Extra mogelijkheden

Naast het eventuele gebruik van de ADSL-verbinding van het verzorgingshuis (indien deze aanwezig is en/of beschikbaar wordt gesteld) kan ook een ADSL verbinding geleverd worden die uitsluitend voor kerktelefoon gebruikt wordt. Het geluid zal te allen tijde via het interne netwerk van het verzorgingshuis worden getransporteerd, maar de verbinding met het kerktelefoonsysteem behoeft niet over de externe verbindingen van het verzorginghuis te worden getransporteerd.

Voor wat betreft de stroomvoorziening kunnen ook extra maatregelen wenselijk zijn. Een (korte) stroomstoring zal de apparatuur kunnen ontregelen en zelfs vernielen en daarmee alle luisteraars in het verzorgingshuis van hun kerk verstoken doen zijn. Door gebruik te maken van een Uninteruptable Power Supply (UPS) kan dit risico voorkomen worden.

Vrijwilligers

sIKN is opgericht dóór de kerken en vóór de kerken. Vrijwilligers spelen dan ook een zeer grote rol binnen sIKN. Zo vinden nieuwe ideeën en ontwikkelingen vaak hun oorsprong bij de vrijwilligers. Zij zijn het dichtst betrokken bij de wensen van de kerken en kennen van binnenuit hun kerkelijke gemeenschap.

Maar ook de ondersteuning ter plaatse bij de kerken wordt door (regio)vrijwilligers verzorgd. Zij hebben kennis hoe u kerktelefoon binnen uw kerk kunt gebruiken en waar u op moet/kunt letten. Zij kunnen uit eigen ervaring putten, spreken de taal van de kerken en zijn graag behulpzaam bij het optimaal afstemmen van de techniek op de verspreiding van de kerkdiensten.

Meer informatie over de verzorgingshuisoplossing?

Heeft u interesse in een verzorgingshuisoplossing of wilt u hier meer over weten? Neemt u dan contact op met sIKN via telefoonnummer 0182-750 520 of per e-mail via info@sikn.nl . Uw gegevens zullen dan worden doorgegeven aan een van de vrijwilligers uit de werkgroep Verzorgingshuizen waarna er contact met u opgenomen kan worden.

Daan van Heteren

DCT Net

Data voorlichtingsbijeenkomsten Kerktelefonie via sIKN

Om u te informeren over de Kerktelefonie-oplossingen van sIKN, worden in het eerste deel van 2008 diverse voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. U bent van harte uitgenodigd deel te nemen; deelname is gratis en verplicht tot niets. 

Tijdens deze bijeenkomsten krijgt u meer informatie over sIKN, over de diverse oplossingen, de kosten, de technische achtergronden en hoe het systeem in de praktijk werkt. Ook kunt u de apparatuur bekijken en luisteren naar de ontvangstkwaliteit. U krijgt niet alleen informatie van sIKN maar ook van een van de aangesloten kerken zodat u de ervaringen van een gebruiker zelf kunt vernemen.

De bijeenkomsten starten om 10:00 uur en duren tot ± 12:00 uur. De data waarop deze bijeenkomsten plaatsvinden in het eerste half jaar zijn:

         Zaterdag 1 maart 2008 in Tilburg

         Zaterdag 15 maart 2008 in Niftrik (tussen Oss en Nijmegen)

         Zaterdag 5 april 2008 in Eindhoven

         Zaterdag 19 april 2008 in de omgeving van Venlo

         Zaterdag 17 mei 2008 in de omgeving van Roermond

         Zaterdag 31 mei 2008 in de omgeving van Maastricht

Heeft u interesse om deel te nemen dan kunt u zich aanmelden per e-mail via info@sikn.nl. Telefonisch aanmelden is vanzelfsprekend ook mogelijk, sIKN is bereikbaar via telefoonnummer 0182 – 750 520.

Wilt u graag een bijeenkomst bijwonen maar zijn er geen bijeenkomsten bij u in de omgeving? Ook wanneer u graag een voorlichtingsbijeenkomst in uw eigen omgeving zou willen bijwonen dan kunt u dit aan ons doorgeven. Wij kunnen hier dan rekening mee houden voor eventueel te organiseren bijeenkomsten vanaf september 2008.