Mijn naam is Gerald Werkman, opgegroeid op het Groningse land maar voor het werk, zo’n zeven jaar gelelden, de landerijen verruilt voor het Overijsselse. Ik ben getrouwd met Gerdien en we hebben onlangs een dochter, Marit, gekregen. Ik kan erg genieten van een potje voetbal zowel actief als passief. Al komt er van de actieve vorm de laatste tijd niet zoveel terecht. Om toch iets aan sport te doen pak ik nu geregeld de fiets.

Wat vindt je belangrijk aan kerktechniek en speel jij daarin een rol?

Bij de LOK ben ik webmaster. Op de website proberen we een informatiebron te zijn voor de mensen in de kerken die met kerktechniek te maken hebben. Hierbij willen we fungeren als vraagbaak, geven we voorlichting en adviseren wij. Ik verwacht dat kerktechniek binnen de kerken een steeds grotere rol krijgt. Ik ben het niet eens met de stelling dat de moderne technieken de mensen uit de kerk houden. Moderne techniek brengt mensen in de kerk juist weer dichter bij elkaar. Het goed kunnen meebeleven, voelen zit hem in de techniek in de kerkzaal.

Is er wel voldoende aandacht bij kerkbestuurders voor de techniek?

Dat verschilt heel erg. Dat hangt ook af van de eigen affiniteit van de bestuurder met de techniek. Maar daarom willen we met de website juist ook toegankelijk zijn voor zowel de kerkbestuurder als de doorgewinterde kerktechnicus. Voor beide moet aan de hand van de website duidelijk zijn wat de LOK online al voor kerktechniek (mensen) in plaatselijke kerken kan betekenen maar ook eventueel in een vervolg en uitgebreider stadium.

Welke uitdaging zie je voor de LOK?

Het bekende; waarom “het wiel nog eens uitvinden” verhaal. Er ligt een mooie taak voor de LOK om kerktechnici bewust te laten worden van het feit dat je veelal niet de enige kerk bent met dat specifieke probleem. Wij willen ervaringen, kennis en expertise bundelen om zo de kerken in Nederland van dienst te kunnen zijn op kerktechnisch gebied. Dus de uitdaging voor de LOK zit hem in een onafhankelijke manier te kunnen blijven aanbieden en de mensen in kennis te stellen van ons bestaan, want dan hoeft zo gezegd per kerk niet het wiel opnieuw uitgevonden te worden.