In gesprek met ……….. Maurits van Eekeren
Vertel eens iets over jezelf, je werk en je hobby’s.
Mijn naam is Maurits van Eekeren. Ik ben verbonden aan de LOK doordat ik het secretariaat op het verenigingsbureau run. Mijn werkzaamheden voor de LOK bevat een breed scala aan administratieve en secretariële activiteiten zoals: het up-to-date houden van de ledenadministratie, het versturen van informatie en de facturen naar leden, het in goede banen leiden van aanvragen om advies en informatie en nog veel meer. Ik krijg hierbij ondersteuning van een aantal vrijwilligers en een financiële medewerker. Doordat de activiteiten zo divers zijn, vindt ik het leuk om dit werk te doen.
Wat vindt je belangrijk aan kerktechniek en speel jij daarin een rol?
Ik heb zelf geen ervaring in kerktechniek maar ik weet wel wanneer deze techniek niet goed wordt ingezet binnen kerken. Dat heb ik al meerdere malen ervaren wanneer ik als gewone kerkganger in kerkgebouwen kom. Dat vindt ik jammer. Gelukkig heeft de LOK de kennis in huis om kerken te ondersteunen op het gebied van kerktechniek zoals: geluids- maar ook beeldtechniek. Denkt u bijvoorbeeld ook eens aan het beamergebruik.
De kerken zitten lang niet meer zo vol als jaren geleden.
Houden de moderne technieken de mensen niet gemakkelijk uit de kerk?
Ik denk dat techniek een gemeente moeten ondersteunen in het uitdragen van het Woord van God. Hij heeft ons deze kennis gegeven. Hij verwacht ook dat wij op een goede manier gebruik maken van de kennis. Mensen hebben elkaar nodig om kerk te zijn en om hun geloofsleven op een goede manier te blijven versterken. Daarom blijven mensen elkaar ook wel opzoeken. Daar ben ik van overtuigd. God gebruikt ons om te komen waar Hij ons wil hebben. Zijn einddoel staat al vast. Kerktechniek in de brede zin van het woord ondersteunt het Woord van God en verspreidt deze over Zijn aarde.
Is er wel voldoende aandacht bij kerkbestuurders voor de techniek?
Daar heb ik niet zo’n goed inzicht in. Echter als ik de rapportages verwerk van de onderzoeken die de LOK-techneuten doen dan denk ik dat het onvoldoende is.
Welke uitdaging zie je voor de LOK ?
De uitdaging voor de LOK is om bij te blijven met deze techniek en de kennis over te dragen naar haar leden. Naast de kennisoverdracht van de kerktechniek zijn wij er ook voor u om te bemiddelen in de aanschaf van beeld- en geluidsapparatuur. Maar wij zijn er ook voor u om een gesprekspartner te zijn voor instanties als het rijk of telecombedrijven. Kortom gezegd is het goed dat er een onafhankelijke organisatie bestaat die ook onafhankelijk advies kan uitbrengen. Hopelijk heeft dat ook de aandacht van kerkbestuurders omdat het kerk zijn tegenwoordig veel breder is dan alleen maar op zondag naar de kerk gaan.
Assen, 04-11-2014.
——————————————————————-
In gesprek met ………. Roel Eding
Vertel eens iets over jezelf, je werk en je hobby’s.
Ik ben gehuwd en bezit drie kinderen. Deze hebben allemaal een goede baan en ben daar dan ook zeer gelukkig mee en trots op.
In de periode dat ik zelf nog werkzaam was heb ik dit gedaan bij de PTT (later KPN ). Mijn start was bij de PTD in Amsterdam, waar ik mijn opleidingen heb gedaan. Later toen er sprake was van trouwen en ik geen geschikte woonruimte kon vinden in Amsterdam heb ik overplaatsing aangevraagd naar Groningen. Dit lukte en mocht ik werken bij Montage Telefoon Centrales en heb veel centrales in de provincie Groningen en Drenthe vervangen of uitgebreid. We gingen wonen in Stadskanaal. Na een aantal jaren werd ik op mijn verzoek overgeplaatst naar Winschoten bij de afdeling onderhoud. Daarna heb ik ook nog werkzaamheden binnen het bedrijf gedaan als Systeem Specialist PRX. Toen ik 55 jaar werd kon ik er uitstappen met een zeer goede regeling ( tot op heden nog zo ) en kon met pensioen, hetgeen goed bevalt. Ik kon me toen helemaal wijden aan mijn hobby’s: elektronica repareren/conserveren en verzamelen, fotografie (vooral in de natuur), tekenen (landschappen ed.) en kerkradio.
Wat vindt je belangrijk aan kerktechniek en speel jij daarin een rol?
Ik vind het belangrijk dat er een logische opbouw is van de geluidsinstallatie, dat de verstaanbaarheid in de kerk goed is, maar ook via de kerkradio (in welke vorm dan ook). Ik ben als vrijwilliger bij de LOK dan ook regelmatig bezig met deze zaken. Ik bezoek kerken die hulp nodig hebben op het gebied van de geluidsvoorziening, ringleiding en kerkradio. Ook geef ik advies bij vervanging van de geluidsinstallatie: waar moet je allemaal rekening mee houden, waar leg je de ringleiding enz. Ik doe dit werk met veel plezier in de noordelijke provincies.
De kerken zitten lang niet meer zo vol als jaren geleden.
Houden de moderne technieken de mensen niet gemakkelijk uit de kerk?
Moderne technieken zoals kerkradio en kerkTV hebben denk ik wel invloed op het kerkbezoek op de zondagmorgen. Aan de andere kant is het ook wel een fijne oplossing voor de oudere medemens, en een bakje koffie tijdens de kerkdienst is ook wel lekker. Maar laten we nuchter zijn, de technieken zijn er en laten we ze dan ook positief inzetten.
Is er wel voldoende aandacht bij kerkbestuurders voor de techniek?
Aan de techniek wordt door de kerkbestuurders in veel gevallen geen of weinig aandacht besteed. Het werkt en waarom zullen we ons hiermee bezig houden. Laat daarom regelmatig als kerkbestuur de ringleiding, verstaanbaarheid en kerkradio controleren. Ook bij een nieuwe investering of vervanging van apparatuur zie ik trage besluitvorming, allerlei commissies die onafhankelijk van elkaar afspraken maken met als gevolg dat het niet naar behoren werkt. Ik weet dit moeilijk is omdat binnen de kerk regelmatig functies wisselingen. Dan schiet het goed overdragen van de kennis of afspraken er meestal bij in. Daarom is een regelmatige kleine bijscholing door de LOK sterk aan te bevelen. Hierbij wordt aandacht besteedt aan bv. wat is de werking van microfoon, mengpaneel, verstaanbaarheid, ringleiding, kerkradio enz.
Welke uitdaging zie je voor de LOK ?
De LOK is er voor allerlei zaken op het gebied van beeld en geluid. Bovenstaand heb ik daarvan al meerdere voorbeelden gegeven. De LOK kan u hierbij helpen of bij bijstaan en ook bij het beoordelen van offertes kunt u bij de LOK terecht. Lees het allemaal maar op de onze website.
Stadskanaal, 03-10-2014.
—————————————————————–
In gesprek met ………. Harrie Sollie
Vertel eens iets over jezelf, je werk en je hobby’s.
In mijn werkzame leven heb ik altijd gewerkt bij Justitie en later Binnenlandse Zaken. 41 jaar vol gemaakt bij de politie, deels in de operationele dienst en deels als beleidsmedewerker met een specialisatie in de verkeerssector. Ik kon – toen nog wel – gebruik maken van een goede uittredingsregeling op 58 jarige leeftijd en ben inmiddels al 10 jaar met pensioen. Veel betrokken geweest bij het organiseren van aktiviteiten voor en met mensen. Bestuurs- en adviesfuncties in personeelsverenigingen, kerkenwerk en buurtwerk. Het is nu al weer 10 jaar geleden dat ik solliciteerde bij de LOK, waar secretariële ondersteuning nodig was. Hoewel geen bestuurslid ben ik inmiddels wel helemaal vergroeid met de LOK.
Op dit moment liggen mijn accenten op bijdragen aan het lokale kerkenwerk, de Raad van Kerken en vrijwilligerdocent bij een buurtvereniging. Dit laatste met name op het gebied van PC en tablet gebruik voor de ouderen. Een heel mooie en dankbare bezigheid.
Mijn hobby’s – naast alles wat met gebruik van PC, tablet en smartphone te maken heeft – liggen hoofdzakelijk op het sportieve vlak. Zeilen, hardlopen, racefiets en moutainbike zijn favoriet. En niet te vergeten …. alle aandacht die de (klein)kinderen vragen.
Wat vindt je belangrijk aan kerktechniek en speel jij daarin een rol?
De kerk heeft een eeuwenoude boodschap die nog altijd grote zeggingskracht heeft voor veel mensen. Die boodschap moet blijvend worden gebracht en gehoord. Kerktechniek, in veel verschillende vormen, maakt het mogelijk die op alle tijden en plaatsen aan heel veel mensen door te geven. Een extra pastorale dimensie van grote waarde die in de huidige multimediale tijd nuttig en nodig is. Het maakt nieuwe belevingsvormen mogelijk. Het idee dat je via internet op elke plaats in de wereld een / jouw kerkdienst kan meebeleven …. ongelooflijk.
Traditioneel gingen mensen naar de kerk. Dat is niet zo vanzelfsprekend meer. Techniek maakt het mogelijk de kerk bij de mensen thuis te brengen. Het verbindt en houdt verbonden.
In mijn eigen kerk draag ik een steentje bij aan het in stand houden van een goede geluidsverbinding. Samen met anderen “garanderen” we al meer dan 20 jaar een ongestoorde verbinding met luisteraars thuis die niet ter kerke kunnen gaan of er om andere redenen de voorkeur aan geven thuis te luisteren.
De kerken zitten lang niet meer zo vol als jaren geleden.
Houden de moderne technieken de mensen niet gemakkelijk uit de kerk?
Inderdaad; de kerken zitten niet meer zo vol, maar de religieuze behoefte is er wel degelijk. Kerken worden gedwongen te zoeken naar andere vormen van belijden en beleven. Techniek zie ik daarbij niet als de bedreiging maar als dé kans om die nieuwe vormen inhoud te geven.
Is er wel voldoende aandacht bij kerkbestuurders voor de techniek?
Ik denk dat dit in veel situaties niet het geval is. In menige kerk is (kerk)techniek een taak en verantwoordelijk van enkele technische mensen. Komen er geen klachten van luisteraars, dan is het al gauw goed. Als het technisch eenmaal draait gaan installaties relatief lang mee dus financieel is er ook weinig noodzaak voor een kerkbestuurder zich daar intensief mee te bemoeien. In beheersmatige zin is het mijns inziens dan ook niet zo heel erg als er minder aandacht is.
Dat geldt echter zeker niet wanneer je de kerktechnische mogelijkheden beschouwt als een extra pastoraal hulpmiddel om mensen met de kerk verbonden te houden. Ambtsdragers dienen zich bij elk pastoraal contact bewust te zijn van de mogelijkheden. Het is goed om mensen – afhankelijk van iemands persoonlijke behoefte – “op afstand” bij een kerkgemeenschap betrokken te laten zijn. Zo maakt kerktechniek het mogelijk op velerlei verschillende manieren toch één gemeenschap te zijn.
Welke uitdaging zie je voor de LOK ?
Als onafhankelijke vereniging is de LOK zeker van waarde voor kerken. Advisering over alle aspecten van bijvoorbeeld geluid en beeld zoals die in de kerken gebruikt wordt is zeer nuttig. In een wereld met ogenschijnlijk onbeperkte technische mogelijkheden is die expertise van belang bij het maken van goede en verantwoorde keuzes. Daar kan de LOK prima bij ondersteunen.
Meer dan ooit heeft de LOK de taak om dat aan alle leden en niet-leden duidelijk te maken. Goede technische voorzieningen vragen maatwerk. Daar hebben de luisteraars en kijkers recht op.
Goede voorlichting en deskundige ondersteuning zijn de pijlers waarop de LOK rust.
Dat moeten kerken weten en de LOK moet er voor zorgen dat ze het kunnen weten !
Bilthoven, 09-09-2014.
_____________________________________________________________________________________
In gesprek met ………. Martijn Godeke (technisch coördinator – LOK)
Vertel eens iets over jezelf, je werk en je hobby’s.
“Ik ben getrouwd met Bregtje en heb twee zoontjes Aaron en Ben. Naast mijn werk voor de LOK heb ik met een drietal compagnons een media productie bedrijf waar we allerlei leuke klussen aanpakken van bedrijfsfilms tot websites en huisstijlen maar ook audio cd’s en live opnames behoren tot de werkzaamheden. Als ik niet met mijn werk bezig ben dan bestaat er een redelijke kans dat ik te vinden ben op mijn zeilboot welke ligt in Huizen als ze niet vaart; heerlijk om zo af en toe even uit te waaien”.
Wat vindt je belangrijk aan kerktechniek en speel jij daarin een rol?
“Het doorgeven en delen van kennis vind ik erg belangrijk. In deze tijd waar alles te vinden valt op internet is het noodzakelijk dat kennis ‘gebundeld’ wordt aangeboden, zodat in de specifieke kerkelijke hoek deze kennis goed overgebracht kan worden. Onze nieuwe website moet hierin een belangrijke spil gaan worden, maar ook de bezoekers van deze website gaan zelf hopelijk een rol spelen in het doorgeven van deze kennis”.
De kerken zitten lang niet meer zo vol als jaren geleden.
Houden de moderne technieken de mensen niet gemakkelijk uit de kerk?
“ Nee. Dat denk ik zeer zeker niet. Zolang moderne technieken maar ten dienste staan van de gebruiker denk ik dat ze een zeer waardevolle toevoeging zijn. Dat de kerken leeglopen heeft een grotere maatschappelijk oorzaak. Maar door bijvoorbeeld kerktelefoon systemen in geluid maar ook steeds meer in beeld wordt de kloof tussen thuisblijvers en kerkgangers gelukkig steeds kleiner”.
Is er wel voldoende aandacht bij kerkbestuurders voor de techniek?
“De invloed van techniek word vaak onderschat door kerkbestuurders. Oorzaak van het onderschatten is het niet goed weten van mogelijkheden en onmogelijkheden van techniek en van de toepasbaarheid van technische middelen. Hierdoor is de beleving in een kerk vaak niet zoals deze zou moeten zijn. Daarom is de LOK er niet in de laatste plaats ook juist voor de bestuurders van een kerk.”.
Welke uitdaging zie je voor de LOK?
“De komende tijd gaan we de uitdaging aan om de LOK tot een platform te maken van audio en video techniek in de kerken. U zal ons vast en zeker regelmatig tegen komen, is het niet op een beurs dan wel via een nieuwsbrief of in een offerte waar dan staat dat deze is opgesteld volgens de LOK-norm”.
Zwolle, juni 2014.
——————————————————————————
In gesprek met ………. Jan Jumelet (technisch vrijwilliger – LOK)
Vertel eens iets over jezelf, je werk en je hobby’s.
“Ik was commercieel technicus en ik verkocht computersystemen voor industriële toepassingen. Na mijn (eigenlijk wel vroege) pensionering werd ik al snel gevraagd om bestuurswerk gaan doen en heb een aantal bestuursfuncties gehad in maatschappelijke organisaties. Ook ben ik kerkenraadslid geweest.
Naast dit bestuurlijk werk ben ik al vele jaren bezig als vrijwilliger voor technische zaken in een verzorgingshuis en bij ouderen thuis. Ik doe het technisch beheer van de geluidsinstallaties in een aantal kerkgebouwen en het daar aan gekoppelde kerkradiosysteem”.
Wat vindt je belangrijk aan kerktechniek en speel jij daarin een rol?
“Het interessante van kerktechniek is de bijzondere combinatie van techniek en het brengen van een boodschap. Het is niet zomaar een systeem dat geluid (en/of beeld) in een huiskamer brengt. Het is een boodschap die je overbrengt. Mensen zitten daar op te wachten, zetten er andere dingen voor opzij, laten andere mensen wachten, bezoek moet later komen. Je moet er dus voor zorgen dat alles in orde is op dat ene moment dat de dienst begint, om nog maar te zwijgen van bijzondere diensten als huwelijk en uitvaart.
Wij hebben in onze gebouwen gekozen voor een eenvoudig systeem met weinig regelmogelijkheden, eenvoudig bedienbaar, ook door leken. Mijn taak is er voor te zorgen dat er bij die mensen begrip is voor een geluidssysteem, gebruik van microfoons, spraaktechniek enz. Af en toe krijg ik de gelegenheid om daar uitleg over te geven”.
De kerken zitten lang niet meer zo vol als jaren geleden.
Houden de moderne technieken de mensen niet gemakkelijk uit de kerk?
“Dat zal vast wel gebeuren, maar ik denk dat dat erg mee valt. Ik heb ook wel het gevoel dat er juist mensen luisteren die eigenlijk nooit (meer) in de kerk komen. En natuurlijk ouderen die gewoon niet meer naar de kerk kunnen komen”.
Is er wel voldoende aandacht bij kerkbestuurders voor de techniek?
“Enerzijds wel, anderzijds niet. Onze kerkrentmeesters hebben een techniekcommissie gevormd met daarin één van hen. Een paar keer per jaar hebben we een vergadering. Ik zou kunnen zeggen dat het college wel interesse toont, maar de individuen wat minder. Meestal wordt hun interesse getriggerd door vragen vanuit de gemeente of als er technische problemen zijn. ( Mijn stelling is dat er tweemaal per jaar iets mis gaat met een geluidsinstallatie: eenmaal echt technisch en eenmaal door een bedieningsfout) ”.
Welke uitdaging zie je voor de LOK?
“De uitdaging is om bij kerkbesturen het besef levend te houden dat niet alles automatisch en vanzelf gebeurt.
Dat er mensen en kennis nodig zijn om dingen aan de gang te houden en om grote kosten te vermijden.
En ook:
Dat een kerk moet (durven) investeren in mensen en middelen om de mensen te bereiken binnen en buiten het kerkgebouw. Dat een kerkbestuur zich ook kan indenken in de situatie van iemand die oud of slechthorend is”.
Zwolle, mei 2014.
———————————————————————————
In gesprek met ………. Dick Scheepstra (bestuursvoorzitter – LOK)
Vertel eens iets over jezelf, je werk en je hobby’s.
“De LOK is op mijn pad gekomen vanuit Stichting De Luisterpost|Bralectah (LPB / www.luisterpost.nl). Als LPB, waarvan ik al vele jaren voorzitter ben, hebben wij vele raakvlakken met het werk van de LOK. Gesprekken op bestuursniveau leidden tot de constatering dat de beide organisaties elkaar konden versterken en samenwerking toegevoegde waarde zou hebben. Beide organisaties bleven zelfstandig, maar via personele unies werd de samenwerking ook op bestuurlijk vlak goed geregeld. Zo werd ik ook voorzitter van de LOK, een organisatie waar ik wel van gehoord had, maar nog weinig mee te maken had gehad.
Ik ben tientallen jaren actief geweest als directie van grote openbare bibliotheekorganisaties en daarna sinds ruim 10 jaar met veel plezier actief als consultant in de bibliotheekwereld, het archiefwezen en de museale sector, met uitstapjes in de commerciële wereld. Momenteel ben ik o.a. interim-manager van de bibliotheek van de Hoge Raad. Hobby’s zijn vrijwilligerswerk (te veel), reizen en filmen (nog te weinig, maar wordt ingehaald als en voordat de geraniums in zicht komen)”.
Wat vindt je belangrijk aan kerktechniek en speel jij daarin een rol?
“Als oud-voorzitter van de Commissie van Beheer van de historische Kapelkerk in het centrum van Alkmaar heb ik veel te maken gehad met geluidsproblemen. Als ik geweten had dat de LOK op dit terrein zo veel kan betekenen voor plaatselijke kerken, waren onze problemen eerder en goedkoper opgelost geweest. Die relatieve onbekendheid van de LOK, ondanks de ruim 600 kerken die lid zijn, is één van de zaken waar ik mij speciaal voor wil inzetten door het aangaan van samenwerking met verwante organisaties en uiteraard door meer aan de weg te timmeren. De snelle opkomst van kerk-TV is een argument te meer, omdat op dit terrein nog heel veel kwaliteitsverbetering valt te realiseren”.
De kerken zitten lang niet meer zo vol als jaren geleden.
Houden de moderne technieken de mensen niet gemakkelijk uit de kerk?
“Moderne technieken kunnen gezien worden als een bedreiging. Men hoeft niet meer naar de kerk omdat je op elk moment op elk ‘device’ ook geestelijk voedsel kunt consumeren. Ik zie het als een uitdaging om als kerk die nieuwe mogelijkheden van de sociale media juist in te zetten om te werken aan Gods Koninkrijk op deze aarde. Om die reden ook heeft bijvoorbeeld de LPB de website www.opkijken.nl ontwikkeld als instrument om geestelijke toerusting te ondersteunen met nieuwe media. Een deelsite wordt apart in de markt gezet voor beamteams, alweer een terrein met raakvlakken”.
Is er wel voldoende aandacht bij kerkbestuurders voor de techniek?
“Het is jammer om te constateren dat kerkbestuurders zich te weinig bewust zijn dat de techniek geen probleem moet zijn, maar juist een mogelijkheid zijn om de kwaliteit van de kerkdiensten en het communiceren met ‘de buitenwereld’ te verbeteren. Dit is echter vaak specialistenwerk dat je niet te gemakkelijk moet laten oplossen door een leverancier. Juist in probleemsituaties kan de ervaring en kennis van de LOK-medewerkers en vrijwilligers een grote toegevoegde waarde hebben. Vaak gaat het om een forse investering voor een reeks van jaren”.
Welke uitdaging zie je voor de LOK?
“Het is de uitdaging voor de LOK om meer in beeld te komen als partner van kerkbesturen, voor geluid maar in toenemende mate ook voor beeld. Dit vanuit een eigen positie, maar waar mogelijk samenwerkend met leveranciers, verwante organisaties en als het noodzakelijk is ook als belangenorganisatie”.
Zwolle, april 2014.