“Als de online kerkdiensten niet zijn zoals verwacht, kijk je hoe collega-kerken het doen. Maar is er een grote aanpak nodig om de kwaliteit van de uitzendingen voor elkaar te krijgen, klop dan aan bij de vakmensen van De LOK!” zegt Henk Kruizinga, penningmeester Kerkbeheer van kerkgebouw De Opgang in Hoogeveen.

Hulp bij meer dan techniek
“Ik keek naar andere kerkdiensten zoals die van Meppel of Dalfsen, hoe deden zij het toch?!”, vroeg hij zich af. In het verleden had hij als penningmeester van de GOV contact met Bernhard Jonker, toen technicus. “Hij kon mij misschien verder helpen. Bernhard gaf aan dat het probleem niet alleen de techniek achter de schermen hoeft te zijn maar ook het werk voor de camera. Hij verwees mij daarom naar De LOK waar ik in gesprek ging met Herman Huisman. Dan moet je besluiten waarvoor je De LOK inhuurt en verdiep je je in het pakket-aanbod want er komt dus meer bij kijken dan alleen aandacht voor de techniek, wat sowieso nodig was bij ons. We hebben eerst drie offertes opgevraagd bij drie leveranciers. Maar hoe maak je zelf van appels en peren een vergelijking?! Ook daarbij heeft De LOK geholpen”, zegt Kruizinga.

Zo sterk als de zwakste schakel
Hij vertelt over zijn gemeente waarbinnen hij zo’n 30 jaar altijd wel werkzaam is geweest. “Ik woon al 69 jaar in Hoogeveen in een fijne kerkelijke gemeente met leden die behoudend zijn en leden die vooruit willen, maar bovenal samen kerk van Christus willen zijn.” Om ook online deze liefde van en voor Christus te delen, is De Opgang nu het adviestraject met De LOK gestart en is zij gevraagd om te helpen, om in gesprek te gaan met het huidige technische team op weg naar de veranderingen. Kruizinga zegt: “Herman zei me: ‘Je moet het proces zien als schakels aan een ketting, het is zo sterk als de zwakste schakel’ en dat is me goed bijgebleven. Want ons beeld was nog niet eens zo slecht maar er zitten èlf schakels aan onze ketting. We gaven iedere schakel, ieder onderdeel dus, een cijfer en daaruit bleek dat de bemensing laag scoorde. We hebben bijvoorbeeld maar één persoon die beamt. Verder was het nodig om het werk voor camera te verbeteren door licht en geluid. Met Herman en zijn collega Michael zijn we tot goede oplossingen gekomen. Nu inventariseren we wie welke workshop wil gaan doen, zullen we teams vormen en schema’s maken om op iedere schakel in ieder geval een 7 en het liefst een 10 te scoren. We houden De LOK dus nog even aan het werk hier”, lacht Kruizinga. “De LOK was voor mij een onbekende organisatie. Ze mag wel wat meer aandacht besteden aan bekendheid want er zijn vast meer mensen die met deze problemen zitten. Ik kan hen echt aanraden met De LOK contact op te nemen!”