Elektronica was mijn werk en is mijn hobby. Mijn oudere broer was elektricien en daardoor was ik op mijn tiende al met lampjes en draadjes aan het knutselen. Dus naar de L.T.S. elektrotechniek. Ondertussen was een andere broer een cursus Radiotechniek van Maxwell aan het volgen. Dat vond ik ook wel interessant en heb de cursus van buiten geleerd. En natuurlijk een versterker uit die lessen gebouwd. Een buizenversterker met EL84, ECC81 en AZ41 met 5 watt vermogen voor een kristal pick-up. Naderhand nog een 10 watt balans versterker gebouwd met 2 x EL84. (Uit het boekje “schakelingen voor amateurs” van Philips) Deze had ook nog een voorversterker voor een dynamisch pick-up element.  Deze voorversterker had een EF86 en dat ruiste behoorlijk. Allemaal mono natuurlijk. Tijdens het leren op de L.T.S. werkte in mijn vrije tijd bij Radio Centrum in Utrecht. Daar wilde ik na de L.T.S. direct gaan werken. Foute beslissing natuurlijk, maar ik heb er veel geleerd. In de avonduren ben ik toen gaan studeren bij Rens & Rens Radioschool te Hilversum. Deze had een avondschool in de Hamburgerstraat in Utrecht. Het lukte me om het diploma Radiotechnicus N.E.R.G. te halen. Na 5 jaar Radio Centrum heb ik 42 jaar bij het K.N.M.I. in De Bilt gewerkt als elektronicus bij de afdeling Seismologie. Fotograferen doe ik ook veel. Vroeger met de Practica spiegelreflex, zelf zwartfilm ontwikkelen en afdrukken en tegenwoordig met de digitale camera.

In 1988 ben ik gaan helpen met het plaatsen van luisterkastjes bij oudere mensen aan de kerklijnen van het PTT net. Dan ga je ook eens kijken naar de geluidsinstallatie in de kerk. Tot je schrik zie dan een zware draadgewonden potentiometer over de 100 volt uitgang van de versterker om het totaal (master) volume te regelen! Er was wel een sfeermicrofoon maar die was gewoon hoorbaar in de kerkzaal.

Geluidsversterking in een kerk is een vak.
Zo lang de kerkgangers en kerkradioluisteraars niet klagen over het geluid in de kerk heeft het geen prioriteit. Maar als de kerk bezoekers en luisteraars hoofdzakelijk uit ouderen bestaat dan wordt een goede geluidsinstallatie erg belangrijk. Met ringleiding!

Op dit moment ben ik bezig de uitzendingen (via kerkomroep.nl) van de kerken te beoordelen en analyseren. Dan merk je al gauw dat er voor De Lok nog heel wat advies werk te doen is.