De miniatuur hoofdbeugel condensatormicrofoon 

Goede geluidsversterking is onmisbaar in een kerkgebouw. De microfoon die hierbij gebruikt wordt is erg belangrijk. Tegenwoordig zijn er hele kleine microfoontjes verkrijgbaar, bijv. in de vorm van een mini hoofd- of oorbeugel-microfoon. Deze wordt om een oor of door middel van een hoofdbeugel om beide oren bevestigd, zodat het – bijna onzichtbare – microfoontje vlak bij de mond van de spreker zit. Het is een zeer praktisch systeem dat de verstaanbaarheid van de spreker in hoge mate bevordert. Omdat de microfoon zo dicht bij de mondopening zit, is er altijd de zelfde (korte) afstand tot de microfoon tijdens het spreken. Bewegingen van het hoofd hebben daarop dus geen invloed, wat zorgt voor een goed en duidelijk verstaanbaar geluid. Een ander voordeel van de korte afstand is, dat er minder versterking nodig is, waardoor de kans op rondzingen kleiner is. De afstand van de microfoon tot de mond is zo nodig te corrigeren door het microfoonhoudertje voorzichtig iets te verbuigen

Deze microfoontjes zijn er in twee uitvoeringen: rondomgevoelig en richtinggevoelig. Een omnidirectionele microfoon heeft een zogenaamde kogelkarakteristiek en is rondom gevoelig en dus ongericht. Bij een cardioide of richtinggevoelig microfoontje zal minder omgevingsgeluid worden opgepikt

De microfoon wordt met behulp van een dun kabeltje aangesloten op een zakzender, bij voorbeeld van Sennheiser, AKG en Shure. Omdat deze verschillende soorten connectors gebruiken, moet daar dus bij de aanschaf van de microfoon op worden gelet.

Er zijn vele modellen en uitvoeringen te koop. De prijzen variëren van grofweg € 100,- tot € 600,-, maar ze zijn niet allemaal even geschikt voor het doel waarvoor wij ze in de kerk willen gebruiken. De nadruk zal hierbij meer gelegd worden op verstaanbaarheid, dan op natuurgetrouwheid, wat bijv. bij de omroep een belangrijk criterium is.

Onderstaand wordt u enige informatie aangereikt, om de aanschaf van zo’n microfoontje te vergemakkelijken.

Sennheiser HSP 4-3 LEMO

Foto 058

Deze bestaat uit een miniatuur hoofdbeugel condensatormicrofoon capsule, met cardioide richtkarakteristiek en verwisselbare kabel. Is bijzonder geschikt voor presentatie-doelen. Geschikt voor alle draadloze sets van Sennheiser en Shure e.d. welke zijn uitgerust met een Lemo-connectior.

Prijsindicatie; € 500,-

 

 

 

 

 

 

Sennheiser Ear set 4-ew-3 

Sennheiser_Ear_Set_4-ew-3_headsetMiniatuur oorbeugel microfoon, met cardioide richtkarakteristiek, zeer geschikt voor podium- en radio- toepassingen. Wordt geleverd met 3,5 mm TRS mini-jackplugje. Is geschikt voor alle draadloze sets van Sennheiser

Prijsindicatie: € 400,-

 

 

 

 

 

 

Shure MX 153T/0 TQG 

MX153BO-TQG-e4398aaf93b39d1e3667362a028e4d72Omni-directionele oorbeugel microfoon. Zeer geschikt voor presentatie. Voorzien van TQG/TA4F connector en dus geschikt voor draadloze sets van Shure.

Prijsindicatie: € 200,-

 

 

 

Shure Countryman WCED-6LT 

E6_Directional_W6_L-1

Oorbeugel microfoon, voor allerhande applicaties. Zowel live als in de studio. Verkrijgbaar in vier verschillende kleuren. De microfoon beschikt over een breed frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz. met een omni-directioneel opnamepatroon.

Prijsindicatie € 550,-

 

 

 

 

 

 

Countrymann E6 

cue6ow5l2sl-xl

Mini hoofdbeugel microfoon met omni-directionele karakteristiek. Deze set is favoriet bij veel kerken. Wordt geleverd in een cassette met daar bijgevoegd allerlei hulpstukken zoals windkapje, opzetstukjes voor de microfoon, klemmetjes e.d. Is (vrijwel) identiek aan de Shure WCED-6LT.

Prijsindicatie € 500,- Pagina 2 van

 

 

 

 

 

DPA 4088 

169465

Miniatuur hoofdbeugelmicrofoon, met cardioide karakteristiek. Speciaal geschikt voor natuurgetrouwe spraakweergave.

Voor draadloze sets met een B+K aansluiting, maar leverbaar met diverse adapters.

Prijsindicatie € 600,-

 

 

 

Stageline HSE 150 of 152 

hse152sk

Hoofdbeugel microfoontje in cardioide (152) of omnidirectionele (150) uitvoering.

Prijstechnisch interessant alternatief voor de gevestigde merken.

Prijsindicatie € 150,-

 

 

 

Alle bovenstaande modellen hebben de volgende eigenschappen: 

– Kleine, lichte condensatormicrofoon
– Geschikt voor spraak en zang
– Bijna onzichtbaar
– Hoog draagcomfort met behoud van bewegingsvrijheid
– Consistente stemopname.
– Reduceert feedback (rondzingen) in kerken tot 12 dB 

De meeste microfoons worden geleverd incl. aansluitplugje, maar kunnen vaak ook zonder connector worden geleverd. In dat geval moet die dus door u zelf of door een deskundige worden aangebracht.

De uitvoering welke om het oor wordt aangebracht wordt vaak ervaren als het meest comfortabel, maar dat is ook een kwestie van smaak. Deze uitvoering moet soms wel met een stukje (huidkleurige) pleister op z’n plaats worden gehouden.

De bovenstaande opsomming is slechts een greep uit het beschikbare aanbod, dat vele merken en modellen omvat. Om zoveel mogelijk teleurstelling te voorkomen is het het beste, om een model eerst op proef te gebruiken. Als dat via de leverancier niet kan, is het soms mogelijk om een set te voor een paar zondagen te huren. Zo kan meer zekerheid worden verkregen over het uiteindelijke succes van de aanschaf.

En voor meer advies kan u natuurlijk ook altijd bij de LOK terecht!