Het gebruik van theaterverlichting (spots) als ondersteunende verlichting in de kerk

Een kansel is een verhoogde plaats in de kerk van waaraf de voorganger spreekt. Begin deze eeuw heeft er een grote renovatie plaatsgevonden. De kansel is vervangen door een podium waarop ruimte is voor meer activiteiten. De verlichting moest aangepast worden. Lampen in het plafond werden bijvoorbeeld vervangen door 2 stuks lampen van elk 500 W, als algemene basisverlichting. De basisverlichting is te dimmen.

In de toog van het podium werd verlichting aangebracht om de toog uit te lichten. Maar nu het probleem. Waar geen rekening mee is gehouden is dat de podiumverlichting teveel tegenlicht geeft. De kerkzaalverlichting kan dat niet compenseren met het zogenaamde frontlicht.

Herkenbaar? Dan hier de oplossing: Om ondersteunend frontlicht te realiseren, worden er in de kerkzaal aan beide zijwanden een 3-tal conventionele theaterspots gemonteerd. Door middel van een bedienings¬paneel kunnen alle lampen apart aangestuurd (gedimd) worden. In de spots wordt niet gewerkt met gekleurde lampen, in elke spot zit een lamp die wit licht geeft. Kleuren worden gemaakt door een kleurfilter voor die lamp te schuiven, echter van kleurenfilters wordt geen gebruik gemaakt. Gebruik maken van LED- verlichting heeft een aanzienlijk lager energiegebruik.

Download hier het volledige artikel

Vondt u dit artikel nuttig?
NeeJa
(50,00% vond dit nuttig)
Laden...